Scoren met een snelle website
Heb je wel eens gemeten hoelang het duurt voordat jouw website geladen is?
De laadtijd van je website is door de opkomst van de vele bezoekers met smartphones nog belangrijker geworden. Mensen zijn tegenwoordig steeds vaker onderweg, hebben tijd, kijken vluchtig en bezoeken websites vooral via hun smartphone. De verwachting is dan ook een snelle website zonder vertragingen
En? Wat is de snelheid van uw website?
Bezoekers willen de informatie die ze zoeken zo snel mogelijk tot hun beschikking hebben. Wanneer je website dus niet snel genoeg laadt is de kans groot dat de bezoekers of zelfs potentiële klanten uw website weg zullen klikken en verder zoeken. Daarbij neemt Google sinds de snelheid - oftewel de laadtijd - van een website ook mee in hun ranking. Hierbij geldt: Hoe sneller de website, hoe eerder u bovenin de zoekresultaten zult komen.
Google heeft de PageSpeed tool ontwikkeld om de prestatie van uw website te analyseren. Deze tool analyseert de snelheid van een pagina - voor mobiele en desktop bezoekers – en geeft technische tips om deze te verbeteren. Ook geeft deze tool handige tips hoe u de gebruikerservaring van uw mobiele website kunt verbeteren. Bekijk met de onderstaande link hoe uw website scoort met de Google PageSpeed:
Een andere handige, uitgebreidere tool is Speed Index. Speed Index berekend, met behulp van video capture, de "zichtbare" laadtijd van uw website. In andere woorden: Deze meet de tijd vanaf dat de pagina aangevraagd wordt, totdat deze volledig zichtbaar is op uw scherm. Speed Index biedt naast een eenvoudig test ook de mogelijkheid om een uitgebreidere test uit te voeren. Naast de testresultaten geeft deze tool enkele handige tips hoe u de snelheid van uw website kunt verbeteren. Kijken hoe uw website scoort met de Speed Index? Ga dan naar: www.webpagetest.org
Een aantal belangrijke aspecten waar u rekening mee dient te houden bij het testen van uw website zijn:
Test niet alleen de homepagina, maar probeer elke belangrijke pagina van uw website te testen.
Voer meerdere testen uit op verschillende tijdstippen.
Test ook of de website op mobiele devices goed presteert.
Snelheid of de gebruikerservaring?
Dat is de vraag die u zich bij elke optimalisatie moet afvragen. De gebruikerservaring moet namelijk niet ten koste gaan van snelheid, maar andersom evenmin. De ene keer kiest u er juist voor om de bezoeker een bepaalde beleving te geven en de andere keer kiest u ervoor deze zo snel mogelijk van informatie te voorzien.
Ook moet u in het achterhoofd houden dat de optimalisaties alleen bepalend zijn voor de relatieve snelheid van uw website. De uiteindelijke snelheid waarmee uw website geladen wordt is nog steeds afhankelijk van de snelheid van het netwerk van de bezoeker. Met een aantal eenvoudige technische optimalisaties is de laadtijd van uw website al te versnellen. Zelf hebben we sinds kort een nieuwe website. Hier hebben we zelf ook optimalisaties in doorgevoerd om de snelheid te verhogen. Enkele worden hier onder beschreven.
Afbeeldingen of foto's zijn meestal het grootste probleem voor de laadtijd van een website, doordat ze vaak erg groot zijn. Op onze website gebruiken we ten eerste zo min mogelijk afbeeldingen en passen – waar mogelijk – minder zware technieken toe. Bijvoorbeeld met CSS3 stijlen en door iconen in lettertypen om te zetten.
Ten tweede zorgen we ervoor dat de afbeeldingen verkleind worden naar de afmetingen zoals deze ook daadwerkelijk op de website getoond wordt en wordt de overbodige informatie uit de afbeeldingen gehaald. Dit zorgt ervoor dat de afbeeldingen al een heel stuk kleiner zijn en dus sneller ingeladen kunnen worden.
Ten derde worden de afbeeldingen pas ingeladen als de pagina al klaar is met laden. Mocht de bezoeker namelijk beschikken over een langzame internet verbinding dan is de tekst van de pagina al beschikbaar.
CSS en JavaScript combineren
De meeste programmeurs splitsen de CSS en JavaScript code vaak op in verschillende bestanden om zo meer overzicht te creëren. Bij de aanroep van de website zorgen deze losse bestanden echter stuk voor stuk voor een verzoek richting de server. Elk verzoek zorgt weer voor extra laadtijd van de website. Op onze website worden zoveel mogelijk CSS en JavaScript bestanden gecombineerd. Dit zorgt ervoor dat er minder verzoeken naar de server gestuurd worden, wat de laadsnelheid ten goede komt.
CSS, JavaScript en HTML verkleinen
Deze bestanden bevatten overbodige informatie, zoals witregels en commentaren, waardoor deze bestanden veelal groter dan nodig zijn. Op onze website zorgen we ervoor dat deze overbodige informatie verwijderd wordt en de code in deze bestanden uiteindelijk op één regel komt te staan. Dit maakt dat de bestanden allen een stuk kleiner worden.
Een keer vrijblijvend afspreken?
Wil je ook een snelle website met slimme oplossingen? De mogelijkheden zijn eindeloos. Laat het ons dan weten. Wij gaan geen enkele uitdaging uit de weg!