Het belang van digitalisering in de zorg

Digitalisering kan een belangrijke rol spelen bij het verbeteren van de zorg. Door processen te digitaliseren kunnen we efficiënter werken, fouten verminderen en de algehele kwaliteit van de zorg verhogen. De voordelen van digitalisering kunnen een positieve impact hebben op zowel zorgverleners als patiënten.

Zorgverlening
naar een hoger niveau

Het digitaliseren van afspraken, patiëntendossiers en communicatiekanalen, kan de patiëntervaring aanzienlijk verbeteren. Snellere toegang tot informatie, betere coördinatie van zorg en de mogelijkheid om snel de juiste zorgverlener te vinden, dragen bij aan meer tevreden patiënten. Een goed voorbeeld hiervan is Chronisch ZorgNet, het landelijke netwerk voor beweegtherapie en leefstijlbegeleiding voor patiënten met een chronische niet overdraagbare aandoening.

Data-gedreven besluitvorming

Digitalisering maakt het mogelijk grote hoeveelheden gegevens te verzamelen en te analyseren. Door deze analyses kunnen we trends identificeren, prognoses maken en de zorg beter afstemmen op individuele behoeften. Zo hebben we bijvoorbeeld voor het KNGF een online platform ontwikkeld waarmee we de behandeldata van meer dan 20.000 fysiotherapeuten opslaan en visualiseren in een cloud applicatie. Therapeuten kunnen deze data zelf analyseren en er benchmarks op uitvoeren om meer inzicht te krijgen.

De voordelen van digitalisering in de zorg

Efficiëntieverbetering

Digitalisering kan routinetaken stroomlijnen, papierwerk verminderen en handmatige fouten minimaliseren. Zorgverleners kunnen daardoor meer tijd besteden aan directe patiëntenzorg.

Hogere kwaliteit

Snelle en nauwkeurige toegang tot patiëntgegevens draagt bij aan betere besluitvorming en coördinatie van de zorg, wat de kwaliteit van de patiëntenzorg verhoogt.

Veiligheid patiëntgegevens

In digitale systemen kunnen beveiligingsmaatregelen worden ingebouwd waardoor processen voor de privacy van patiëntengegevens standaard voldoen aan wettelijke vereisten.

Geïntegreerde zorg

Geautomatiseerde informatie-uitwisseling tussen verschillende soorten software creëert een meer geïntegreerd zorgsysteem. Dit biedt vooral toegevoegde waarde voor patiënten met complexe zorgbehoeften.

Besparingen op kosten en middelen

Online digitalisering en automatisering kan door het verminderen van papierwerk en het optimaliseren van processen, tot significante kostenbesparingen leiden.

Toegankelijkheid van informatie

Door elektronische opslag van data, kan belangrijke gezondheidsinformatie ook eenvoudig toegankelijk zijn voor andere geautoriseerde zorgverleners.

Onderzoek en analyse

Digitale informatie kan eenvoudig gebruikt worden voor onderzoek en analyses om trends te identificeren en behandeltrajecten te verbeteren en te verkorten.

Voldoen aan regelgeving

Digitalisering kan door processen op een vaste werkwijze af te handelen, helpen bij het naleven van steeds complexere regelgeving in de gezondheidszorg, zoals de AVG.

Het digitaliseren van processen
voor een betere zorg

Papierwerk en handmatige processen zijn tijdrovend, foutgevoelig en kunnen zorgen voor vertraging van het behandelproces. Door processen zoals bijvoorbeeld het doorverwijzen te digitaliseren, kunnen zorgverleners zich concentreren op wat er echt toe doet: het leveren van hoogwaardige zorg.

Wij zijn ISO 27001 en
NEN 7510 gecertificeerd

ISO 27001 is de internationale standaard voor informatiebeveiliging. NEN 7510 is een Nederlandse norm voor de beveiliging van patiëntdata. Door deze certificeringen kunt u erop vertrouwen dat we onze werkprocessen op het gebied van informatiebeveiliging op orde hebben en uw data bij ons in goede handen is.

Gerelateerde projecten

Ook met ons samenwerken?

Wil je een keer met ons sparren over een digitaal project of dienst in de zorg? Maak dan vrijblijvend een afspraak met ons. We kunnen digitaal afspreken, bellen en je bent natuurlijk ook van harte welkom bij ons op kantoor in Eindhoven.