Headless CMS website

Digitale ontwikkelingen gaan super snel. Wij zorgen dat we up-to-date zijn en werken met de nieuwste tools en technieken. Dat geldt ook voor het CMS waarmee wij websites en applicaties en onze online diensten ontwikkelen. Wij werken met het Storyblok headless CMS. Naar onze mening het beste headless CMS van dit moment.

Wat is een headless CMS?

Een headless CMS is een Content Management Systeem waarbij de inhoud (content) van een website of applicatie wordt beheerd en opgeslagen, maar zonder de traditionele presentatielaag (de 'head'). De content wordt los opgeslagen en beheerd in een backend systeem, waarbij de content via een API (Application Programming Interface) kan worden weergegeven op de front-end. Dit betekent dat de inhoud losstaat van de manier waarop het wordt weergegeven aan de gebruiker.

Het voordeel van een headless CMS vergeleken met een traditioneel systeem is dat het meer flexibiliteit biedt in het ontwerp en de presentatie van de inhoud. Omdat de inhoud en de presentatielaag gescheiden zijn, kunnen ontwikkelaars verschillende front-end frameworks en technologieën gebruiken om de inhoud weer te geven op verschillende apparaten, zoals websites, mobiele apps, IoT-apparaten, en meer.

Met een headless CMS kunnen ontwikkelaars ook gemakkelijker nieuwe functies toevoegen en updates uitvoeren zonder de inhoud te verstoren, omdat de inhoud volledig is ontkoppeld van de presentatielaag. Dit zorgt voor een meer schaalbare en flexibele benadering van contentbeheer, waardoor organisaties snel kunnen reageren op veranderende eisen en trends in de markt.

De voordelen van een headless CMS

Flexibiliteit

Headless CMS geeft ontwerper en ontwikkelaars meer flexibiliteit bij het maken van websites en applicaties doordat de inhoud en presentatie los van elkaar staan. De ontwerpers hebben geen restricties en ontwikkelaars kunnen werken met de tools die ze het meest geschikt vinden.

Productiviteit

Met een Headless CMS kun je makkelijk content publiceren zonder je zorgen te maken over de front-end technologie. Dit betekent dat je je kunt concentreren op het creëren van geweldige content en deze makkelijk kunt verspreiden naar verschillende kanalen en apparaten.

Schaalbaarheid

Een headless CMS is ontworpen om te kunnen opschalen. Het is makkelijk is om meer content, gebruikers en apparaten toe te voegen, zonder dat dit ten koste gaat van de prestaties. Projecten zijn modulair opgebouwd in de vorm van componenten die we kunnen aanpassen en uitbreiden.

Snelheid

Bezoekers verwachten een snelle website. Bij een headless CMS is de back-end gescheiden van de front-end. Daarom is een headless CMS website veel ‘lichter’ en wordt niet beïnvloed door een zware database of overige content. Dat betekent snelle prestaties en korte laadtijden.

Geen onderhoud

Een headless CMS wordt afgenomen als Software-as-a-Service (SaaS). Je hebt dus geen zorgen over servers, kern updates of falende plug-ins. Het Storyblok CMS is altijd up-to-date en blijft in ontwikkeling. Deze worden automatisch en ongemerkt door Storyblok uitgevoerd.

Betere veiligheid


De back-end is bij een headless CMS gescheiden van de front-end. De backend en de content zijn niet direct verbonden met de frontend van de website. Op de front-end kan er niets gehackt worden. Alleen jij hebt hier toegang toe.

Integratie

Een Headless CMS werkt met een API (Application Programming Interface). Hiermee kan het makkelijk worden geïntegreerd met je huidige systemen, maar ook een aanvulling vormen op bestaande tools.

Gebruiksvriendelijk

De interface van Storyblok is overzichtelijk en makkelijk te begrijpen. De content kan op een intuïtieve manier worden beheerd en bewerkt. Naar onze mening is daarmee Storyblok de beste keuze voor het beheren van je website of webapplicatie.

Even ter vergelijking

Een traditioneel CMS

Bij een traditioneel CMS, (zoals bijvoorbeeld Wordpress of Drupal) worden het design en de content geregeld. Back-end en Front-end zijn gebundeld in één applicatie. Het grote nadeel daarvan is dat je gebonden bent aan de richtlijnen, thema’s en beperkingen van dit systeem. Het CMS wordt gehost op een server. Er zal tijd gereserveerd moeten worden voor updates of onderhoud.

Een headless CMS

Bij een headless CMS (zoals Storyblok) zijn de Front-end en de Back-end van elkaar gescheiden. Het CMS is los van de presentatielaag. In het CMS zit alleen de content en wordt via een API toegankelijk voor weergave. Deze content kan op verschillende platformen worden geplaatst. Het CMS wordt niet gehost op een server, maar wordt aangeboden als Software-as-a-Service (SaaS). Een groot voordeel hiervan is dat er geen tijd gereserveerd hoeft te worden voor updates of onderhoud.

Is een headless CMS website
de beste keuze voor jou project?

Als je bedrijf of organisatie een nieuwe website overweegt, zou het een verstandige zet zijn om gebruik te maken van een headless-benadering. Veel zal natuurlijk afhangen van je wensen- en eisenlijstje. Maar als het gaat om solide, betrouwbare en een toekomstbestendige website of webapplicatie, dan is headless de beste keuze.

Wil je meer weten? Maak dan een afspraak met ons! Dan laten we je graag een demonstratie zien en leggen we het graag verder uit. Wij zijn gespecialiseerd in het ontwikkelen van headless CMS websites en applicaties en laten je graag de voordelen ervan zien.

Officiele partner
van Storyblok

Als gecertificeerd partner van Storyblok hebben wij ons gespecialiseerd in het ontwikkelen van headless CMS websites. Voor ontwerpers, content beheerders, marketeers als developers is Storyblok voor veel projecten de beste keuze.

Het partnerschap
met Storyblok

Het Storyblok-partnerschap geeft ons toegang tot een schat aan informatie en ondersteuning bij het bouwen van een headless CMS websites. De lijntjes met Storyblok zijn kort en we kunnen snel schakelen met het support team. We zijn uitgerust om volledig op maat gemaakte headless CMS oplossingen voor onze klanten te bouwen. Storyblok is ons favoriete headless CMS.

Meer weten over de mogelijkheden
van een headless CMS

Wil je meer weten over Storyblok en de voordelen en mogelijkheden van een headless CMS? Maak een afspraak met ons! We leggen het graag aan je uit en laten je graag de mogelijkheden zien in een demo.