Chronisch ZorgNet zet zich in voor revalidatie na corona

Het zorgstelsel staat onder grote druk om acute zorg aan een grote groep getroffenen te verlenen. En na genezing van Covid-19 wacht voor velen nog een revalidatietraject. Chronisch ZorgNet gaat zich hiervoor inzetten.

Van ClaudicatioNet naar Chronisch ZorgNet

ClaudicatioNet is een landelijk dekkend netwerk van fysiotherapeuten, voor de behandeling van patiënten met claudicatio intermittens - ook wel etalagebenen genoemd - door middel van beweegtherapie en leefstijlbegeleiding.

Nu zetten wij samen met een belangrijke stap met de lancering van Chronisch ZorgNet, de naam waaronder ze nu verder gaan. Onder deze naam streven ze ernaar om ook patiënten met longaandoeningen of in een hartrevalidatietraject dezelfde behandeling door gespecialiseerde fysiotherapeuten te geven.

Het Coronavirus

Een maand later en het coronavirus heeft een grote impact gemaakt. Het zorgstelsel staat onder grote druk om acute zorg aan een grote groep getroffenen te verlenen. En na genezing van Covid-19 wacht voor velen nog een revalidatietraject. Omdat Chronisch ZorgNet recent gestart is en in een maand tijd al vele fysiotherapeuten een specialisatie voor longaandoeningen behaald hebben, zijn ze het initiatief gestart om hun platform beschikbaar te stellen voor revalidatie na corona. Samen met experts hebben ze in korte tijd een online cursus opgesteld waarmee longfysiotherapeuten zich kunnen bekwamen in de behandeling van deze patiënten.

Tijdelijk kunnen therapeuten, die nog niet aangesloten waren, zich kosteloos aanmelden bij Chronisch ZorgNet en zo bijvoorbeeld opgenomen worden in de Digitale Zorgverwijzer waarmee voor de patiënt de dichtstbijzijnde gespecialiseerde therapeut gevonden kan worden. Wij hebben Chronisch ZorgNet de afgelopen weken bijgestaan om dit initiatief te realiseren.

„Veel fysiotherapeuten zitten nu thuis,

terwijl huisartsen het erg druk hebben”

zegt Joep Teijink. Hij is vaatchirurg in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven en voorzitter van de ideële stichting Chronisch Zorgnet, de initiatiefnemer van het project.

"Met een online-basisscholing, gevolgd door actuele webinars die de komende maanden door experts worden gehouden, gaan we de longfysiotherapeuten scholen, zodat ze mee kunnen gaan helpen. Zo kunnen de drukke huisartsen, die uiteraard geïnformeerd worden, worden ontlast.”

Lees meer hierover in het nieuwsartikel op de website van Chronisch ZorgNet en op de website van het Eindhovens Dagblad . Er is hiervoor ook aandacht in de media. Vanochtend om 7:30 op Radio 1 al en vanavond om 19:30 vertelt o.a. oprichter Joep Teijink bij RTL Nieuws over de revalidatie van coronapatiënten.

Wil je een keer met ons in gesprek?

Heb je plannen voor een nieuwe website, online dienst in de zorgsector of een project dat moet voldoen aan ISO 27001 en de NEN 7510 veiligheidseisen? Laat het ons weten! We staan altijd open voor ambitieuze projecten en zijn altijd nieuwsgierig naar nieuwe ideeën of uitdagende vragen.