Digitale platformen voor de zorg

Hoe digitale platformen kunnen helpen de zorg efficiënter maken. De druk op zorgprofessionals neemt steeds verder toe. De toenemende zorgvraag maakt het noodzakelijk om nog efficiënter te werken. De digitale transformatie in de zorg kan bijdragen aan de oplossing. Maar hoe benut jij de mogelijkheden van Digital-Health optimaal voor jouw organisatie? Wij weten wat er nodig is om een kwalitatief, veilig en toegankelijk platform te creëren waarbij de zorgprofessionals en cliënten centraal staan.

De digitale transformatie in de zorg

Digitale platformen brengen zorgprofessionals, patiënten, cliënten en processen samen. Ze maken het eenvoudiger om gegevens te delen, communicatie te stroomlijnen en administratieve lasten te verlichten. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld:

  • Automatisering van processen om kostbare tijd te besparen

  • Elektronische Patiënten Dossiers (EPD) voor betere uitwisseling van gegevens

  • Elektronische Cliënten Dossiers (ECD) voor betere samenwerking

  • Online afspraken en videoconsulten voor efficiënte zorg

  • Zorgportalen waarmee patiënten ook zelf de regie houden

Deze digitale zorg oplossingen versnellen processen en verminderen fouten. Dat is niet alleen goed voor zorgverleners, maar ook voor patiënten en cliënten.

Bekijk hier een aantal recente zorgprojecten

De voordelen van digital-health voor zorginstellingen

1. Verbeterde samenwerking

Een van de grootste uitdagingen in de zorg is de communicatie tussen verschillende zorgverleners. Digitale platformen maken het mogelijk om gegevens veilig en realtime te delen. Hierdoor hebben alle betrokkenen direct inzicht in de actuele status van een cliënt en kan er sneller en effectiever worden gehandeld.

2. Minder administratieve lasten

Administratie is een tijdrovende taak in de zorg. Door processen te automatiseren, zoals dossiervoering en rapportages, kunnen zorgverleners meer tijd besteden aan hun cliënten in plaats van aan papierwerk. Minder administratie, meer tijd voor patiënten.

3. Veiligheid en naleving van regelgeving

Een goed ontwikkeld digitaal zorgplatform voldoet aan alle relevante wet- en regelgeving, zoals de AVG, ISO 27001 en NEN 7510, en zorgt ervoor dat gevoelige patiëntgegevens optimaal beveiligd zijn.

4. Betere toegankelijkheid

Cliënten en hun familieleden kunnen via digitale platformen eenvoudig inzage krijgen in hun zorgdossier. Dit verhoogt de transparantie en betrokkenheid, en draagt bij aan betere zorgcoördinatie.

5. Kostenbesparing

Digitale zorgplatformen dragen bij aan kostenbesparingen binnen zorgorganisaties. Door efficiëntere processen en geautomatiseerde administratie wordt er minder tijd en geld besteed aan handmatige taken. Daarnaast kunnen fouten, zoals dubbele administratie of gemiste factureringen, worden verminderd.

6. Meer datagedreven zorg

Door het verzamelen en analyseren van data kunnen organisaties trends herkennen, zorgprocessen optimaliseren en de kwaliteit van zorg verbeteren. Denk aan preventieve maatregelen op basis van data-inzichten en datavisualisatie.

Veilige digitale zorg

Het waarborgen van de veiligheid van deze digitale platformen is cruciaal. Onvoldoende beveiliging kan leiden tot datalekken, wat de privacy van patiënten in gevaar brengt en het vertrouwen in de zorg ondermijnt. Zorgorganisaties moeten daarom voldoen aan strenge normen en wetgevingen. Over het belang van veiligheid van ICT systemen in de zorg kun je meer lezen in dit NOS nieuwsartikel.

Bekijk het artikel

Waarom ISO 27001 en NEN 7510 onmisbaar zijn

De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) stelt eisen aan de verwerking van persoonsgegevens binnen de Europese Unie. Daarnaast is er de internationale norm ISO 27001, die richtlijnen biedt voor informatiebeveiliging. Specifiek voor de Nederlandse zorgsector is de NEN 7510 ontwikkeld, gebaseerd op ISO 27001, maar met extra aandacht voor zorgprocessen en patiëntveiligheid.

Wij zijn ISO 27001- en NEN 7510-gecertificeerd. Dankzij deze certificeringen kunnen organisaties erop vertrouwen dat wij informatie in het algemeen, en patiëntgegevens in het bijzonder, zorgvuldig en veilig verwerken. Veel overheids- en zorginstellingen stellen deze certificeringen dan ook als eis voor hun leveranciers.

Lees hier meer over onze iSO 27001 en NEN 7510 certificeringen

Welke uitdagingen zijn er?

Elke zorgorganisatie heeft unieke processen, workflows en behoeften. Standaard softwareoplossingen bieden vaak niet de flexibiliteit en specifieke functionaliteiten die nodig zijn om optimaal te presteren. Een op maat gemaakt digitaal zorgplatform kan dan de oplossing zijn. Bij de implementatie van een digitaal zorgplatform komen uitdagingen kijken:

  • Welke processen kun je digitaliseren en verbeteren?

  • Hoe ga je om met beveiliging en privacy?

  • Hoe zorg je voor een soepele overgang van papieren naar digitaal?

  • Hoe betrek je medewerkers bij de verandering?

Door goed te plannen en de juiste partner te kiezen, voorkom je problemen en maak je digitalisering tot een succes. Een op maat gemaakt zorg platform biedt niet alleen meer efficiëntie, maar ook een betere aansluiting op de praktijk, wat resulteert in hogere tevredenheid bij zorgverleners en cliënten.

Softmedia helpt jouw zorgorganisatie vooruit

Bij Softmedia ontwikkelen we al enige jaren maatwerk digitale platformen voor de zorg. We zorgen ervoor dat systemen naadloos aansluiten op jouw unieke processen. Of het nu gaat om een ECD, een intranet of een zorgportaal, wij helpen je met een oplossing op maat.

Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw (zorg) organisatie? Plan een vrijblijvend gesprek met ons in en ontdek hoe digital-health jouw zorginstelling efficiënter kan maken!

Gerelateerde Zorg projecten

Neem contact net ons op

Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw organisatie? Plan een vrijblijvend gesprek met ons in en ontdek hoe digital-health jouw zorginstelling efficiënter kan maken!