Een website beschikbaar maken voor miljoenen bezoekers met een CDN

Het komt regelmatig voor dat websites een piekmoment hebben waarop veel bezoekers tegelijkertijd de website bezoeken. Bijvoorbeeld na het sturen van een nieuwsbrief naar een grote groep mensen of wanneer een website wordt vernoemd in een radio of TV programma. Ook komt het voor dat een website wordt aangevallen door een botnetwerk. Ze proberen dan de website te overbelasten door deze heel vaak aan te roepen. Een CDN (Content Delivery Network) kan hiervoor een oplossing bieden.

Zo is Hanna Verboom regelmatig in een tv programma te zien om te vertellen over Cinetree. Dan bezoeken in korte tijd vaak heel veel mensen de website. Voor Stadsparkeren werd onlangs een mailing verzonden naar meer dan 150.000 gebruikers om de App te updaten en opnieuw in te loggen. Veel mensen bezochten daarna de website voor meer informatie. Het is dan aan ons om ervoor te zorgen dat de website niet aan zijn eigen succes ten onder gaat. Daarvoor maken we gebruik van een CDN.

Wat is een CDN (Content Delivery Network)

Een CDN is een dienst die het aanbieden van bestanden aan bezoekers van je website optimaliseert. Doordat een CDN veel verschillende servers gebruikt verspreid over de wereld, zorgt deze ervoor dat een website snel blijft, ongeacht het aantal gelijktijdige bezoekers of vanuit welk land deze bezocht wordt.

Normale hosting omgeving

In een normale hosting omgeving wordt in het algemeen één server gebruikt die alle verzoeken van de browsers afhandelt en daarbij vaak ook een database bij moet houden voor een Content Management Systeem (CMS). Dit kan nog gesplitst worden in een webserver en een databaseserver, maar de webserver zal dan nog steeds alle verzoeken van de browsers af moeten handelen. Onder deze verzoeken zitten niet alleen de webpagina's zelf, maar ook statische bestanden zoals: afbeeldingen, CSS bestanden (voor de opmaak) en javascript bestanden (om de pagina's dynamisch te maken).

Hosting omgeving met CDN

Statische bestanden lenen zich er uitermate voor om apart gehost te worden op een CDN, vooral omdat ze niet veel veranderen. Dit zal een flinke snelheidswinst opleveren, omdat de webserver dan alleen maar de HTML pagina's hoeft te sturen die vooraf al gegenereerd worden vanuit bijvoorbeeld een CMS. Een CDN dienst optimaliseert deze bestanden bovendien, wat extra winst oplevert.

Een stapje verder dan CDN

Het gebruik van een CDN voor de statische bestanden is voor de wat kleinere websites meestal al voldoende om deze voor te bereiden op een grote groep bezoekers. Voor grotere projecten zijn er meerdere factoren waar we tijdens de ontwikkeling van de website al rekening mee houden. Hierover kunnen we je informeren bij opzetten van een nieuw project.

Meer weten over het inzetten
van een CDN?

Een CDN levert al snel voordelen op en kan op kleine schaal relatief eenvoudig opgezet worden; ook voor bestaande websites. Graag informeren we je over de mogelijkheden van een CDN voor jouw bestaande of nieuwe website. Meer weten?