Storyblok is ons
favorieten headless CMS

Het landschap van webdevelopment verandert continue. Wij proberen hier de beste tools uit te pikken die het beste resultaat voor onze klanten opleveren. En nu zijn we erg enthousiast over het headless CMS Storyblok. Wat dat inhoudt en welke voordelen het heeft leggen we graag verder uit.

Vue.js

Allereerst iets over Vue.js. Dit is een Javascript framework dat we al enige tijd gebruiken. Met Vue kunnen we de voorkant van een website ontwikkelen. Het is component-gebaseerd. Dat wil zeggen dat een site uit herbruikbare blokken wordt opgebouwd. In deze blokken stoppen we code, stijlen en gedragingen, wat voor ons een project overzichtelijk maakt. Voor klanten heeft dit ook voordelen, waar ik zo op terugkom. Met Vue hebben wij eerder al bijvoorbeeld de front-end van het KNGF LDF Dashboard ontwikkeld.

Headless CMS

De inhoud van je website beheer je met een Content Managment Systeem (CMS). Een opkomende trend momenteel is het zogenaamde headless CMS. Dit houdt in dat het CMS en de website los van elkaar draaien. De verbinding tussen de twee wordt middels een koppeling gemaakt. Door deze opzet kan de koppeling van het CMS ook als bron voor andere platforms gebruikt worden zoals bijvoorbeeld een iOS-app, Android-app, een scherm in de ontvangsthal en elk platform en elke andere technologie die je maar kunt bedenken.

Een headless CMS kan de content via een API leveren waar deze nodig is. Daarom is het een hele krachtige optie voor mobiele- en webontwikkelaars. Het is in theorie zelfs mogelijk om een ander CMS aan de website te koppelen, zonder dat de site aangepast hoeft te worden.

Het Storyblok CMS

Storyblok is zo'n headless CMS en wordt als dienst afgenomen. Het maakt het beheren van content eenvoudiger dan ooit tevoren. Storyblok heeft een CMS ontwik­keld dat API- en cloudgebaseerd is. Deze speciale CMS-vorm creëert contentblokken op websites die op ieder moment snel en eenvoudig veranderd kunnen worden. Je hoeft je daarbij geen zorgen te maken over de vorm, de structuur of het design van een pagina, omdat Storyblok dit voor jou regelt. Storyblok versnelt het werk enorm en met resultaten van betere kwaliteit. Deze cloud-gebaseerde oplossing biedt Software als een Service (SaaS), gebaseerd op een van 's werelds toonaangevende infrastructuren van Amazon.


Eerder noemde we al dat Vue component-gebaseerd is en dat sluit perfect aan bij dit CMS. Je hebt verschillende blokken tot je beschikking, zoals een tekstblok of een fotogalerij, die je praktisch overal in kunt zetten. Zo ben je heel flexibel in het samenstellen van pagina's. Talrijke prominente klanten van Storyblok zoals Adidas, Silhouette en Keba raakten al overtuigd van deze flexibele vorm van content management. Zo worden hosting en updates van het CMS door hun verzorgd.

De visuele editor

Een groot 'selling point' van Storyblok is de visuele editor. Storyblok is heel gebruiksvriendelijk dankzij deze visuele editor, waarbij een preview van de website getoond wordt, waarin wijzigingen direct zichtbaar zijn. Zo kun je meteen zien hoe je nieuwe content in een pagina past.

Een nieuwe functie in Storyblok is de afbeeldingenservice. Hiermee kunnen afbeeldingen 'on the fly' bewerkt worden wanneer ze voor weergave worden opgehaald. Zo kunnen afbeelding geschaald of bijgesneden worden om in de site te passen. Er is zelfs een slim algoritme om te zorgen dat gezichten van personen niet afgesneden worden.

Verder komt Storyblok met internationalisatie-mogelijkheden en uitgebreide toegangs- en publicatieopties. Het heeft een versiebeheersysteem, zodat je wijzigingen als concept op kunt slaan voordat je ze gepubliceerd, of oude versies terughalen. En natuurlijk kunnen pagina's voor zoekmachines geoptimaliseerd worden.

De voordelen van een headless CMS

De voordelen van een headless zijn natuurlijk afhankelijk van welk doel het moet dienen. Hieronder een kleine vergelijking tussen een traditioneel CMS en een headless CMS. Je kan op de website van Storyblok zelf meer lezen over het CMS en de voordelen ervan. Lees meer op de Storyblok website of op Martechseries.com

Voorbeelden

Inmiddels hebben we al een aantal sites met Storyblok opgeleverd. De zojuist gelanceerde nieuwe website van filmhuis streamingdienst Cinetree draait ook op dit CMS en meer is in de maak. Storyblok wordt ook gebruikt om het portfolio van Fotograaf Loraine Bodewes te onderhouden, de event website van The Holstcentre Innovation Day en voor de Corporate multi-site en de intranetomgeving van Heezen.

Benieuwd geworden naar de mogelijkheden van Storyblok?

Als dit artikel je interesse heeft gewekt, neem dan contact met ons op voor meer informatie over Storyblok. Het is zelfs mogelijk om een interactieve demonstratie te geven van het veelzijdige CMS. We leggen het graag verder uit.