Scrum vs Waterval methode
Succesvolle websites met Scrum
Scrum is een projectmethode die steeds vaker gebruikt wordt door webdevelopers. Maar wat heeft u eraan als opdrachtgever en hoe werkt het nou precies?
Succesvolle websites met Scrum
Scrum is een projectmethode die steeds vaker gebruikt wordt door webdevelopers. Maar wat heeft u eraan als opdrachtgever en hoe werkt het nou precies?
Door: Bart van Heugten
Wij hanteren bij Softmedia twee verschillende manieren om een project aan te gaan. De Waterval methode is een aanpak die het meest gebruikt wordt en vaak voor onze opdrachtgevers het meest tot de verbeelding spreekt. De opdracht wordt uitgewerkt op papier en het beloofde project wordt opgeleverd zoals van te voren is afgesproken. Maar omdat veel projecten steeds complexer worden is het voor de klant (en voor ons) soms niet helemaal vooraf inzichtelijk wat het project precies moet bevatten en hoe het tot in detail moet werken.
Met de Waterval methode gaan we in verschillende, functioneel gescheiden fases de opdracht behandelen. In een functioneel ontwerp worden alle belangrijke functionaliteiten van een website beschreven. Vervolgens gaat de webdesigner met het functioneel ontwerp aan de slag. Daarna gaan de ontwikkelaars verder met de technische realisatie van de website. Alle functionaliteiten worden aan de klant opgeleverd en er is daarmee aan de opdracht voldaan.
Het grote voordeel van deze methode is dat u als klant vooraf weet wat u krijgt. U geeft een opdracht en krijgt een eindproduct. Dat voelt als een veilige en verstandige keuze. Maar levert dat wel altijd het beste eindresultaat op? Het kan namelijk zo zijn dat het van te voren uitgedachte plan toch niet helemaal volledig is of voor interpretatie vatbaar blijkt. Er kunnen daarom onvoorziene complicaties optreden of nieuwe features vereisen, wat tot hogere kosten of een langere looptijd leidt.
Scrum is een term uit de rugbysport. De Agile Scrum methode leent zich erg goed voor het ontwikkelen van websites. Het grote voordeel van Scrum is dat niet alles vooraf tot in detail hoeft te worden beschreven. Het is een aanpak die ervoor zorgt dat het meest waardevolle product wordt opgeleverd binnen de beperkingen van tijd en budget dat voldoet aan de behoeften van de klant. Scrum biedt ook de flexibiliteit om met tussentijdse veranderingen, wijzigingen en nieuwe wensen om te gaan. Het maakt complexe projecten vooral beter beheersbaar. Het eindproduct is vaak sneller te ontwikkelen, goedkoper en is van een betere kwaliteit.
De basisgedachte van Scrum is dat de opdracht gebaseerd is op een duidelijke vastgestelde visie. Dit voorkomt dat men eindigt met een eindproduct dat voldoet aan de vooraf gestelde specificaties, maar dat niet meer aansluit bij de werkelijke behoefte. Het beste voorbeeld van de Scrum methode vindt u met deze link op een mooie manier in Jip en Janneke taal uitgelegd.
Met de Scrum methode wordt het ontwikkelteam vanaf het begin betrokken bij het project, waardoor ze mee kunnen denken en suggesties kunnen aandragen. In de productiefase kan namelijk vaak de meeste winst gehaald worden door slimme oplossingen te kiezen en de tijd effectief te benutten. Er wordt gewerkt in iteraties van twee weken. In deze "Sprints" worden stap voor stap de functionaliteit uitgewerkt met strakke deadlines en duidelijke doelen. Grote verrassingen kunnen zo worden voorkomen. In een Sprint wordt een deel van de website compleet opgeleverd. Uitlopen is geen optie; bijsturen en keuzes maken wel. De focus voor ontwikkelaar en klant is daardoor erg groot omdat ze zich kunnen concentreren op een bepaalde feature van het project.
De doelen per Sprint worden samen met de klant opgesteld. De klant bepaald aan welke features in de komende sprint gewerkt wordt en wat de meeste prioriteit heeft. De klant is zo op de hoogte en de verwachtingen komen overeen met wat het team aan het doen is. Door de korte iteraties heeft de klant veel inzicht in de voortgang van het project. En omdat de ontwikkelaars zelf de inschatting geven van de hoeveelheid werk, zijn de doelen ook haalbaar. Aan het einde van de sprint worden de functionaliteiten gedemonstreerd en wordt er feedback gegeven, problemen benoemt en oplossingen aangedragen. De feedback van de klant en de eventuele gebruikers kunnen snel in een volgende sprint verwerkt worden.
Scrum is vaak een stuk sneller en overzichtelijker. In de praktijk blijkt dat de methode grote projecten beter beheersbaar maakt en dat het makkelijker is binnen budget en planning te blijven. Scrum bevordert het overleg tussen ontwikkelaars onderling en met de klant. In Scrum is de rol van de opdrachtgever erg belangrijk. Als opdrachtgever bent u betrokken bij het ontwikkelproces en functioneert als onderdeel van het team. Door de betrokkenheid bij het ontwikkelproces zijn er geen verrassingen bij oplevering van het project. De klant bepaalt prioriteiten en maakt beslissingen.
Softmedia gebruikt de Scrum methode steeds vaker als projectaanpak. Het is een aanpak die ervoor zorgt dat u als klant het meest waardevolle product krijgt binnen een bepaalde tijd en budget. Wilt u meer weten over onze aanpak of heeft u een project in gedachten die zich leent voor de Scrum aanpak? Laat het ons dan weten! We denken graag met u mee en bespreken graag de mogelijkheden.