Overstappen naar Google Analytics 4

De nieuwe versie van Google Analytics is al een tijdje uit. Deze versie vervangt Universal Analytics. Vanaf 1 juli 2023 verwerken alle standaard Universal Analytics-property's geen gegevens meer. We leggen het hier even kort uit. Maar mocht je specifieke vragen hebben of hulp nodig hebben met het overstappen, dan raden we je aan om contact op te nemen met ons of je SEO partner.

Wat is er nieuw?

Google Analytics 4 (GA4) introduceert een nieuw gegevensmodel dat zich richt op gebeurtenissen en gebruikers-stromen in plaats van paginaweergaven. Het maakt gebruik van gebeurtenissen en parameters om gedetailleerde inzichten te bieden in het gedrag van gebruikers op je website of app. GA4 maakt het mogelijk om gegevens van verschillende bronnen te combineren, zoals web- en app-gegevens, zodat je een beter beeld krijgt van het gedrag van je gebruikers.


GA4 is in veel opzichten beter dan Universal Analytics. GA4 is niet alleen oneindig veel meer aanpasbaar dan UA, maar het past Analytics ook aan aan dit moderne tijdperk dat wordt gedomineerd door mobiel verkeer en apps. GA4 maakt gebruik van een nieuwe trackingcode die verschilt van de (oude) Universal Analytics-trackingcode. Je moet de nieuwe GA4-trackingcode implementeren op je website of app om gegevens naar het GA4-property te verzenden.


Voordat je overstapt, is het belangrijk om te controleren of je huidige Universal Analytics-implementatie gereed is voor de overgang. Dit omvat het zorgen dat je bestaande gegevens correct worden vastgelegd en dat je aangepaste dimensies en statistieken correct zijn ingesteld in GA4.

Lees hier meer op de website van Google

FAQ:

Wat gebeurt er met de oude data?

Met Google Analytics 4 begin je dus helemaal opnieuw, zonder historische data. De data blijft nog 6 maanden bewaard. Je kan zelf een export maken als je de data wil bewaren. 


Hoe moet ik upgraden naar GA4?

In de onderstaande link wordt stap voor stap uitgelegd hoe je jouw Google Analytics-properties kunt upgraden naar Google Analytics 4. Wij hebben alleen de ‘Metings-ID. nodig. Een stukje code dat wij gebruiken voor de website.
Bekijk het stappenplan


Automatisch gemaakte Google Analytics 4-property's

Je hoeft zelf geen GA-4 property aan te maken, dat heeft Google al voor je gedaan tenzij je hebt aangegeven dat niet te willen. Automatisch gemaakte Google Analytics 4-property's bevatten alleen basisfuncties, je zult nog steeds zelf actie moeten ondernemen en ook dan hebben wij de ‘Metings-ID’ nodig om in de website te implementeren. We raden dan ook sterk aan de Universal Analytics-instellingen handmatig te migreren naar GA4. 

Lees verder op de website van Google


Wat gaat er veranderen?

Het ligt er natuurlijk ook een beetje aan hoe intensief je nu gebruikt maakt van Google Analytics en Google Ads. Via deze link kun je meer lezen over wat er gaat veranderen.

Lees verder op de website van Google

Heb je nog vragen?

Wil je meer weten over de overstap naar Google Analytics 4 en wat dat voor jou website betekend? Laat het dan weten. Mocht je nog vragen hebben dan kun je natuurlijk ook altijd contact met ons (of je eigen SEO partner) opnemen.