NLEN
Vacature

Aantrekkelijk gebruiksvriendelijk formulieren

Formulieren invullen...

Formulieren zijn vaak niet echt geliefd door de bezoeker, maar wel een essentieel onderdeel van websites. Wat als ze gebruiksvriendelijker en aantrekkelijk gemaakt worden?

fomrulier

Door: Rudi Doms

 

Tegenwoordig is er veel mogelijk om de bezoeker te helpen met het invullen van formulieren. Met de nieuwste technieken zijn formulieren niet alleen visueel aantrekkelijker te maken, maar kan de algehele ervaring verbeterd worden. Er zijn verschillende manieren om dat te bereiken en in dit artikel zal ik u meer vertellen over een aantal van die manieren.

 

Een formulier hoeft tegenwoordig helemaal niet meer een lijst van saaie velden te zijn. Ze mogen er gerust uitspringen door middel van grafische effecten. Wilt u de gebruiker in alle rust het formulier laten invullen? Wat dacht u van één groot formulier welke stap voor stap een vraag stelt.

Bekijk hier een aantal voorbeelden
 

formulier voorbeeld

In het volgende voorbeeld zijn placeholders gebruikt welke zichtbaar blijven na invullen van het veld. Je creëert daarmee de illusie dat het formulier korter is dan het daadwerkelijk is:

Bekijk hier het voorbeeld

 

Placeholders

Placeholders zijn de teksten die zichtbaar zijn in formuliervelden voordat de gebruiker er iets heeft ingevuld. Je kunt hier teksten in zetten om de gebruiker duidelijk te maken wat er van hem/haar verwacht wordt. Denk hierbij aan een e-mail veld met daarin een voorbeeld als naam@emailadres.nl of een korte zin zoals 'Vul hier uw emailadres in'.

 

Validatie

De controle gebeurt meestal nadat de gebruiker op de verzendknop heeft geklikt, maar waarom zou je de gebruiker niet meteen feedback willen geven? Het is mogelijk om velden na, of zelfs tijdens, het invullen te valideren en direct feedback te geven aan de gebruiker. Hiermee voorkom je dat hij/zij terug moet scrollen en opnieuw moet kijken wat er is ingevuld. Zo verzeker je dat de juiste informatie wordt ingevuld.

 

Speciale velden

In eerdere versies van HTML was er één algemeen veld voor alle soorten tekst, maar met de komst van HTML5 zijn er nieuwe types bijgekomen. Zo kun je nu aan de browser vertellen of het veld bijvoorbeeld een e-mail adres, telefoonnummerof datum moet bevatten. Aan de hand daarvan voert de browser zelf al een validatie uit. Het voordeel daarvan is dat deze altijd in de taal van de gebruiker wordt weergeven. Voor mobiele apparaten komt daar nog een groot voordeel bij: Het toetsenbord past zich aan, aan het type veld. Zo kun je dus sneller en makkelijker de juiste gegevens invoeren.

voorbeelden toetsenborden

Ook nuttig voor u?

De beschreven technieken zijn op alle soorten websites inzetbaar. Ze bieden meer gemak voor bezoekers vanaf elk apparaat, en zeker mobiele bezoekers. Vaak zijn deze technieken goed in bestaande websites te integreren. Wilt u weten wat de mogelijkheden voor uw website zijn? Laat het ons weten!

Neem contact met ons op