Waarom wij graag met Storyblok werken

Bij Softmedia zijn we groot fan van het headless Content Management Systeem (CMS) Storyblok. De moderne headless architectuur en het feit dat Storyblok een cloudgebaseerd CMS is, biedt onze ontwikkelaars de flexibiliteit om snelle en betrouwbare digitale platformen te bouwen. Daarnaast kunnen ook marketeers met behulp van de visuele bewerkingstools en aanpasbare contentblokken makkelijk in Storyblok werken. Win-win voor beide kanten dus! In deze blog gaan we wat dieper in op Storyblok en waarom wij zo te spreken zijn over dit CMS.

Wat is een headless CMS?

Traditioneel CMS

Websites worden opgebouwd in een content management systeem (CMS). Voorbeelden van bekende CMS’en zijn WordPress, Drupal, Joomla en Magento. Een CMS maakt het mogelijk om content te beheren zonder dat je over enige technische kennis beschikt. De front-end (het design, wat je ziet als je de website bezoekt) en de back-end (de achterkant waar je de content in kunt voeren) zitten samen in één systeem. Handig voor de klant, want deze kan zo eenvoudig de content aanpassen. 

Headless CMS

Bij een headless CMS zijn de front-end en back-end van elkaar gescheiden. Het CMS bestaat in principe alleen uit een back-end waar gebruikers de content kunnen editen en managen. Middels een API-koppeling kan deze content in één keer op verschillende platformen worden gepubliceerd. Zo kunnen bijvoorbeeld blogs vanuit de back-end op een website worden gepost, maar ook in mobiele apps, dashboards, het intranet, backoffice applicaties, wearables of Internet of Things. Dit is meteen ook het grote voordeel van een headless CMS. En wanneer content een fout bevat kan dit meteen op elk kanaal aangepast worden. Daarnaast is het CMS toekomstbestendig: doordat het onafhankelijk van een presentatiemiddel werkt kun je snel inspelen op nieuwe ontwikkelingen. Over een aantal jaren zijn er immers vast weer nieuwe kanalen waarop we onze content willen delen.

Soorten headless CMS’en

Er bestaan verschillende soorten headless CMS’en. Een eerste mogelijkheid is een open source CMS, bijvoorbeeld Drupal. Dit type CMS biedt veel flexibiliteit, maar vereist ook een heleboel technische kennis. Je zorgt namelijk zelf voor onderhoud, beheer en beveiliging. Een cloudgebaseerd headless CMS, zoals Storyblok, is een SaaS-oplossing. Hierdoor kun je snel aan de slag met ontwikkelen en heb je meer tijd voor je front-end. 

Wat is Storyblok?

Storyblok is een gebruiksvriendelijk en krachtig headless CMS. Deze slimme tool helpt bedrijven om op een systematische manier voor hun content te zorgen. De visuele editor stelt marketeers in staat om de wijzigingen die ze op hun website aanbrengen te bekijken voordat ze live gaan. Ontwikkelaars kunnen de verschillende contentblokken hergebruiken op andere plekken en ze zo nodig opnieuw vullen met inhoud.

Maar wat is dan het belangrijkste verschil tussen Storyblok en elk ander headless CMS? Waarom zou je specifiek Storyblok voor je website kiezen? Laten we eens kijken hoe Storyblok zich onderscheidt van andere headless CMS’en.

De voordelen van een headless CMS

Verschillende componenten

Doordat Storyblok met componenten werkt, kun je content opnieuw gebruiken zoals jij dat wilt. Ontwikkelaars bouwen deze flexibele en herbruikbare componenten, zodat content creators en marketeers deze vervolgens kunnen beheren.

Visuele editor

De visuele editor is één van de grootste voordelen van Storyblok. Als eerste headless CMS geeft Storyblok content teams de volledige controle over hun werk. Door de live preview mode kan men pagina’s publiceren zonder ooit de code aangeraakt te hebben

API-koppelingen

Storyblok biedt de mogelijkheid om API-koppelingen met externe software te maken. API’s laten je bestaande content op nieuwe platformen publiceren en maken je content eenvoudig te beheren. Bovendien kun je met API’s snel en veilig informatie van derden integreren, die ook nog eens regelmatig bijgewerkt wordt en dus altijd up-to-date is.

SEO en pagespeed

Storyblok heeft een aantal hulpmiddelen die je kunnen helpen op SEO-gebied. Je kunt bijvoorbeeld een metadata plugin en alt tags toevoegen aan je afbeeldingen. Daarnaast heeft Storyblok een image optimizing service, die je afbeeldingen optimaliseert en cachet om zo je website en apps sneller te maken. Uiteindelijk leidt een snelle website tot een lagere bounce rate, waardoor zoekmachines je website goed zullen beoordelen.

Onderhoud en beveiliging

Storyblok is een SaaS-platform, waardoor je altijd in de nieuwste versie werkt. Je hoeft zelf geen werk uit voeren aan onderhoud of beveiliging. Storyblok besteedt zelf veel aandacht aan de veiligheid van het platform. Door de regelmatige code reviews, access controles, strikte veiligheidstesten en detectie van onregelmatigheden wordt de toegang tot jouw data nauwlettend in het oog gehouden.

Maatwerk

Doordat de front-end is losgekoppeld van de back-end bepaalt de content niet de lay-out. Hierdoor zijn developers volledig vrij in het vormgeven van de front-end en zijn ze in staat om écht maatwerk te leveren!

Wanneer is Storyblok voor mij geschikt?

Storyblok is een geschikt CMS voor bedrijven die behoefte hebben aan een krachtige, flexibele en schaalbare oplossing voor het beheren van hun content, die naadloos kan worden geïntegreerd met andere systemen en technologieën. 


Hier zijn een paar situaties waarin Storyblok een geschikt CMS zou kunnen zijn voor jouw website:


 • Je hebt een complexe website:
  Storyblok is ontworpen om te werken met complexe websites en digitale ervaringen. Als je een grote en/of complexe website hebt met meerdere paginatypes, verschillende talen en integraties met andere systemen, dan kan Storyblok je helpen om deze effectief te beheren.

 • Je wilt meer flexibiliteit:
  Met Storyblok kun je content op een flexibele manier beheren, waardoor je meer vrijheid hebt om unieke digitale ervaringen te creëren. Je kunt gebruik maken van drag-and-drop-interfaces om pagina's te ontwerpen en aan te passen, en je kunt contentblokken op verschillende manieren combineren om aangepaste layouts te maken.

 • Je wilt meer controle over de content:
  Met Storyblok heb je volledige controle over de content die je publiceert. Je kunt eenvoudig nieuwe content maken en publiceren, en deze content is direct zichtbaar voor je bezoekers. Daarnaast kun je ook bepalen wie toegang heeft tot welke content en wat hun rechten zijn.

 • Je wilt je website gemakkelijk kunnen schalen:
  Storyblok is een schaalbaar CMS, wat betekent dat je eenvoudig nieuwe pagina's en content kunt toevoegen wanneer dat nodig is. Bovendien is het platform ontworpen om te werken met de nieuwste technologieën, waardoor het gemakkelijk is om nieuwe functionaliteiten aan je website toe te voegen.

 • Je wilt je website gemakkelijk kunnen integreren:
  Storyblok biedt een krachtige API, waardoor het gemakkelijk is om het platform te integreren met andere systemen en tools. Dit betekent dat je je website gemakkelijk kunt integreren met e-commerceplatforms, marketingautomatiseringstools en meer.

Succesverhalen met Storyblok

Een mooi Storyblok-succesverhaal uit ons eigen portfolio is Cinetree. Cinetree is een video on demand platform dat zich richt op curatie van films en documentaires die verder gaan dan entertainment. Belangrijke verhalen die je raken, inspireren en aan het denken zetten. Voor Cinetree hebben wij met Storyblok een online platform voor Video on Demand (VOD) en een responsive website ontwikkeld.

Softmedia is jouw Storyblok partner

Als Storyblok Certified Partner zijn we nog beter in staat tot het ontwikkelen van krachtige digitale platformen. Maar naast dat het een mooie erkenning is dat we nu Certified Partner zijn, is het ook een bevestiging van onze goede samenwerking. Op die manier kunnen we onze klanten nog beter van dienst zijn en gaat de kwalitieit van onze dienstverlening verder omhoog.

Benieuwd naar de mogelijkheden van Storyblok voor jouw bedrijf?

Maak dan een afspraak met ons! We leggen het graag aan je uit en laten je graag de mogelijkheden zien in een demo.