Standaarden voor Informatiebeveiliging, praktische tips & meer

Als je bedrijf afhankelijk is van digitale middelen, wat tegenwoordig bijna altijd het geval is, dan is informatiebeveiliging een onmisbaar topic. Het beschermen van patiënt- of klantgegevens en andere gevoelige data dient een topprioriteit te zijn. In deze blog vertellen we je graag meer over de standaarden voor ISO en NEN certificeringen en geven we vier praktische tips om de beveiliging van jouw data te verbeteren.

Standaarden in informatieveiligheid

Een van de bekendste en meest gebruikte normen op het gebied van informatiebeveiliging is de ISO 27001. Wie aan deze norm wil voldoen, dient een Information Security Management System (ISMS) in te richten en te onderhouden. Met een ISMS kun je op een gestructureerde manier alle risico's voor informatiebeveiliging binnen jouw organisatie identificeren, beheersen, controleren en verbeteren. Door de richtlijnen van de ISO 27001 norm te volgen, kun je op een systematische en proactieve wijze processen voor informatiebeveiliging implementeren. Dit omvat het inschatten en beperken van risico's, voldoen aan wettelijke en regelgevende vereisten, en zorgen dat de bedrijfsvoering niet in gevaar komt bij incidenten.

Als extra laag boven op de ISO 27001 norm zijn er verschillende aanvullende normen waar men ook aan kan voldoen. Zo voldoen wij als Softmedia, ook aan de norm voor de NEN 7510. Deze Nederlandse norm is specifiek gericht op informatiebeveiliging binnen de zorg.

ISO 27001

De International Organization for Standardization (ISO) heeft een standaard voor informatiebeveiliging opgesteld in de ISO 27001. Deze standaard gaat over het inventariseren en managen van risico’s voor data opslag en de processen waarin deze worden verwerkt. Door deze standaard te volgen, leg je een solide basis voor een professioneel informatiebeveiligingsbeleid.

NEN 7510

In Nederland is er een speciale norm voor informatiebeveiliging in de zorg; de NEN 7510. Deze norm is een toevoeging op de ISO 27001 en stelt specifieke eisen aan de bescherming van patiëntgegevens voor organisaties die actief zijn in de zorgsector.

Praktische tips

Wil jij aan de slag met het optimaliseren van de dataveiligheid binnen jouw eigen organisatie? We geven je graag vier tips mee die je hierbij op weg kunnen helpen.

 1. Versleuteling

  Versleuteling van data is een basale, maar belangrijke maatregel om data te beschermen. Door gebruik te maken van encryptie zijn gegevens niet leesbaar voor hackers of andere onbevoegden. We raden je aan om hiervoor sterke encryptiealgoritmes te gebruiken.

 2. Authenticatie & Autorisatie

  Authenticatie is het proces waarbij een gebruiker zich identificeert aan de hand van bijvoorbeeld een gebruikersnaam, wachtwoord en/of biometrische informatie. Zorg ervoor dat je sterke wachtwoorden en MFA (Multiple Factor Authentication) worden gebruikt, en dat inzichtelijk is wie toegang heeft tot welke informatie.

 3. Retentie beleid

  Het retentiebeleid zorgt ervoor dat je informatie niet langer bewaard dan nodig. Voor verschillende categorieën informatie gelden andere maximale bewaartijden. Door informatie te classificeren, kan je daarvan goed overzicht bijhouden. Wat je immers niet meer hebt opgeslagen, kan ook niet meer gelekt worden.

 4. Bewustwording

  Het trainen van jouw personeel in informatieveiligheid is cruciaal voor het beschermen van je data. Door middel van awareness trainingen kan je medewerkers leren hoe ze informatie moeten classificeren, hoe ze ermee om moeten gaan en wat ze moeten doen indien er een incident optreedt. Gedragsverandering is hierbij de sleutel; zorg ervoor dat veiligheidsbewustzijn een essentieel onderdeel wordt van de bedrijfscultuur.

Dataveiligheid binnen Softmedia

Binnen Softmedia staat het vertrouwen van onze klanten centraal. We begrijpen hoe belangrijk het is om te voldoen aan de hoogste normen op het gebied van informatieveiligheid. We zijn er trots op dat we gecertificeerd zijn volgens de ISO 27001 en NEN 7510 standaarden.

Met deze certificeringen laten we zien dat we een solide informatiebeveiligingssysteem hebben geïmplementeerd, dat gericht is op het identificeren, beoordelen en beheersen van risico's. Dit stelt ons in staat om de informatie van onze klanten adequaat te beschermen. Daarnaast waarborgt de NEN 7510 certificering dat we de juiste maatregelen hebben genomen om de vertrouwelijkheid van patiëntgegevens te waarborgen.

Wij zetten ons in om een veilige omgeving te bieden aan al onze klanten, waarin hun gegevens en privacy worden beschermd. We blijven ons voortdurend inzetten om onze processen te verbeteren en de veiligheid van de informatie die we beheren te waarborgen. Op deze manier kunnen klanten met een gerust hart zaken met ons doen.

Meer weten over Informatieveiligheid?

Benieuwd naar de mogelijkheden die wij jou kunnen bieden?

Neem dan gerust contact met ons op.