Een website beschikbaar maken voor miljoenen bezoekers

We krijgen steeds meer verzoeken voor websites die vele bezoekers tegelijkertijd moeten aankunnen. Websites die speciaal gemaakt zijn voor campagnes waarbij een nieuwsbrief wordt verstuurd naar een grote groep mensen of de website wordt vernoemd op de radio of in een TV programma. Zo was Hanna Verboom recent in een talkshow om te vertellen over Cinetree. Dan zijn komen er ontzettend veel bezoekers in een korte tijd op de website. Het is dan aan ons om ervoor te zorgen dat de website niet aan zijn eigen succes ten onder gaat natuurlijk!

Wat is een CDN (Content Delivery Network)

Een CDN is een dienst die het aanbieden van bestanden aan bezoekers van uw website optimaliseert, waarbij u bestanden kunt uploaden die daarna weer gedownload kunnen worden door de bezoekers van uw website. Het CDN zorgt ervoor dat het downloaden hiervan voor iedereen snel blijft, ongeacht het aantal bezoekers, hoeveel mensen er tegelijkertijd downloaden en van waar er gedownload wordt.

Normale hosting omgeving

In een normale hosting omgeving wordt in het algemeen één server gebruikt die alle verzoeken van de browsers afhandelt en daarbij ook nog een database bij moet houden voor alle content voor een eventuele Content Management System (CMS). Dit kan nog gesplitst worden in een webserver en een databaseserver, maar de webserver zal dan nog steeds alle verzoeken van de browsers af moeten handelen. Onder deze verzoeken zitten niet alleen de webpagina's zelf, maar ook statische bestanden zoals: afbeeldingen, CSS bestanden (voor de opmaak) en javascript bestanden (om de pagina's dynamisch te maken).

Hosting omgeving met CDN

Statische bestanden lenen zich er uitermate voor om apart gehost te worden op een CDN, vooral omdat ze niet veel veranderen. Dit zal al een flinke snelheidswinst opleveren, omdat de webserver zich nu alleen nog maar druk hoeft te maken over de HTML pagina's die gegenereerd worden vanuit bijvoorbeeld een CMS. Een CDN dienst zoals Cloudflare optimaliseert deze bestanden bovendien, wat extra winst oplevert. We hebben dit bijvoorbeeld toegepast op de Cinetree.

Een stapje verder dan CDN

Het gebruik van een CDN voor de statische bestanden is voor de wat kleinere websites al meestal voldoende om deze voor te bereiden op een grote groep bezoekers. Voor grotere websites kunt u zelfs de HTML-pagina's van te voren gaan genereren om deze sneller en robuuster te maken, maar hier moet al tijdens de ontwikkeling van uw website rekening gehouden worden.

Voor websites waarbij er nog redelijk veel dynamische content is, kunt u uiteraard gaan voor een dynamische oplossing. Hierbij kunt u ervoor zorgen dat het dynamische gedeelte makkelijk schaalbaar is, door gebruik te maken van technieken zoals: MongoDB, Redis, NodeJS en de daarvoor beschikbare hosting diensten. Hierover kunnen we u informeren bij opzetten van een nieuwe website.

Voor Cinetree, maken we gebruik van deze geavanceerde mogelijkheden. Dit is een project gemaakt in NodeJS wat gehost wordt op Heroku in combinatie met Cloudflare. In Heroku is het heel eenvoudig om de capaciteit op te schalen voor de drukkere periodes. Als het wat rustiger is, dan kunnen we de server weer terugschalen. Uiteraard is dit ook te automatiseren.

Meer weten over het inzetten
van een CDN?

Een CDN levert al snel voordelen op en kan op kleine schaal relatief eenvoudig opgezet worden; ook voor bestaande websites. Graag informeren we u over de mogelijkheden voor uw bestaande of nieuwe website. Meer weten?